Jogszabályok gyakorlati alkalmazása  
Kulcsszéf létesítési kötelezettsége
Csepregi Csaba
Küldés e-mailben Nyomtatható változat 
 

Jogszabály vagy tűzvédelmi szakhatóság előírása

Az épület tervezésénél a tűzvédelmi követelmények érvényre juttatása során a tervező, a tűzvédelmi szakértő, és a tűzvédelmi szakhatóság éles szemét nem kerülheti el, hogy hol kötelező a jogszabály szerint a kulcsszéf beépítése.

Az eseti, vagyis a rendeltetéshez illetve az épület kialakításához igazodó követelmények az előzetes egyeztetés során tisztázhatók.

A kötelezettség az építési engedélyhez kiadandó szakhatósági állásfoglalásban rögzíthető. Ugyanitt érdemes az egyeztetés szükségességére felhívni a figyelmet.

Önkéntes vállalás

Itt érdemes eloszlatni egy tévhitet, miszerint a kulcsszéf elhelyezése kizárólag a tűzoltóság érdeke. Ha jobban belegondolunk, ez így ebben a formában nem igaz, mert az elsődleges hatás az üzemeltetőnél jelentkezik, aki a későbbi tűzjelzések (valós és téves jelzések) következményeként kénytelen szembesülni a beavatkozás során, vagy annak késedelmes kezdéseként jelentkező anyagi kárral.

„Egy kalap pénzt fizettem ezért az irodaházért (raktárért, motelért, parkolóházért) és azt hittem, úgy tervezik és építik meg, hogy az ilyen esetek elkerülhetők legyenek. Mibe kerül egy ilyen kulcsszéf? De hiszen ez nevetségesen kevés ahhoz képest, amit az egész épület kóstál!"

A képzelet szülte monológot megelőzve a tervezőnek érdemes felvetnie a kulcsszéf elhelyezésének szükségességét.

A tervezés menete és dokumentációja

A kulcsszéf telepítésével kapcsolatban a jogszabály nem határoz meg kötelező eljárást illetve dokumentációt, ezért az ezzel kapcsolatban megfogalmazott javaslatok csak tájékoztató jellegűek.

Egyeztetések

A kulcsszéf elhelyezésének szabályait (beépítési hely, elhelyezési magasság, jelölés) illetve az elhelyezendő kulcsok számát és fajtáját indokolt a tűzoltósággal előzetesen egyeztetni. A jogszabályban nem rögzített követelmények tisztázása után elkészült telepítési dokumentációt egyeztetni kell a tűzoltósággal.

Az egyeztetés gyakorlatilag helyettesíti az engedélyezési eljárást, ezért fontos, hogy minden a helyén legyen, és később igazolható módon kerüljön papírra - vagyis egy jegyzőkönyvben.

Természetesen az a legjobb, ha mindenben megállapodás születik, de a részeredmények szerepeltetése sem érdektelen. A ki nem töltött részeket érdemes áthúzással jelölni, hogy később semmiképpen se lehessen visszaélni a „belejavított" változattal.

Az egyeztetés során elhangzottak rögzítését szolgáló iratminta letöltéséhez kattintson ide.

Dokumentáció

Az egyeztetést követően összeállított tervdokumentáció tartalmára vonatkozóan a keretben foglaltak az irányadóak. A továbbiakban engedélyeztetést nem ír elő a jogszabály, ezért az egyeztetésen tett megállapítások követése esetén nem érhet senkit meglepetés.

A gyártó, hazai forgalmazó által megfogalmazott műszaki elveket követve kell a kulcsszéf és a nyitási engedélyt generáló jelet adó, illetve a nyitási és a széf műszaki állapotáról információt rögzítő berendezés(ek) összekapcsolását megtervezni és kivitelezni.

Amennyiben a telepítés valamelyik feltétele, vagy adottsága megváltozik, azt újra egyeztetni kell.

A kulcsszéf elhelyezésére készített dokumentáció a következő adatokat tartalmazza:

  • A létesítmény megnevezését, címét.
  • Az alkalmazott kulcsszéf típusát, a megfelelőségről, alkalmazhatóságról szóló iratok számát.
  • A kulcsszéf elhelyezési körülményeinek leírását, szükség szerint rajzát.
  • A kulcsszéf nyitás engedélyezését végző berendezés adatait.
  • A nyitással kapcsolatos adatokat fogadó berendezés adatait.
  • A kulcsszéf felismerhetőségének biztosítására szolgáló jelölést.
  • Az elhelyezendő objektum kulcsok számát, fajtáját és jelölését.
  • Az elhelyezés vonatkozó jogszabálynak, hatósági előírásnak, a gyártó, forgalmazó követelményeinek való megfelelőségére vonatkozó nyilatkozatot.

Lap teteje Ugrás az oldal tetejére

 Vélemények a cikkről

Név:
Vélemény:
 (#1) GysGnBygWkrnKbJb 2012.10.11.
Gosh, I wish I would have had that information eraeilr!

 (#2) 2016.06.24.

Kapcsolódó cikkek
Archívum
   
Hírlevél

Feliratkozás
Leiratkozás
Kezdőlap