Jogszabályok gyakorlati alkalmazása  
A kulcsszéf beépítési követelményei
Csepregi Csaba
Küldés e-mailben Nyomtatható változat 
 

A kulcsszéf beépítési helye

A kulcsszéfet a tűzoltói beavatkozásra igénybe vehető bejárat mellett, illetve annak közelében érdemes elhelyezni. Ez lehet a főbejárat, de nagyon gyakran fordul elő az a helyzet, hogy az úgynevezett üzemi bejáró praktikusabb megoldást kínál.

Egy jó tanács a tervezőknek. Még az önként vállalt kulcsszéf esetében is kérjék ki (és fogadják meg) a tűzoltóság beépítési helyre vonatkozó tanácsát, javaslatát.

A kulcsszéf jelölése

A kulcsszéf a gyors beavatkozás segítője, de csak akkor, ha könnyen és gyorsan megtalálható. Ennek érdekében a jogszabály (OTSZ 5. rész I/5 fejezet 4.5.) előírja, hogy jól látható módon jelölni kell, hogy 10 méterről felismerhető legyen.

A táblával történő jelölés esetén a tábla mérete legalább 100 x 150 mm legyen és a „KULCSSZÉF" felirat szerepeljen rajta.

Ugyanezen jogszabály javasolja, hogy a jelölés kiegészítéseként elfogadható a sárga villogó fény használata is.

A budapesti tapasztalatok azt mutatják, hogy a villogó fény szinte minden esetben segít a felismerhetőségben, ezért kivétel nélkül indokolt ezt a kiegészítő elemet elhelyezni. A fényforrást úgy kell elhelyezni, hogy a tűzoltóság érkezési helyéről jól látható legyen a felvillanó fény.

Beépítési magasság

A kulcsszéfet a könnyű kezelhetőség érdekében nem szabad túl magasan, illetve túl alacsonyan elhelyezni. Az ideális magasság 0,9 és 1,4 méter között van.

Ha ebben a magasságban nincs olyan épületszerkezet, amely alkalmas a széf rögzítésére, elsősorban a különálló oszlopos rögzítést kell preferálni.

Amennyiben ennek elhelyezésére nincs lehetőség, akkor a tűzoltósággal egyeztetve legfeljebb 0,5 méteres magasságban helyezhető el kulcsszéf.

A kulcsok száma

A kulcsok számának megállapításakor kanyarodjunk vissza a célokhoz, amit a gyors beavatkozás biztosításában és a kárenyhítésben jelölhetünk meg.

Ennek megfelelően az épületbe (helyiségekbe) való bejutást biztosító kulcsot (kulcsokat) kell elhelyezni.

A kulcsszéf fajtája határt szab a berakható kulcsok számának, ezért erről semmiképpen sem feledkezhetünk meg.

A kulcsok száma csökkenthető, ha a széfben úgynevezett „mester-kulcsot" helyezünk el, amivel valamennyi, a beavatkozás illetve a kárenyhítés szempontjából fontos helyiség ajtaja nyitható.

A kulcsok jelölése

Abban az esetben, ha több kulcsot kell ugyanabban a kulcsszéfben elhelyezni, a kulcsok beazonosíthatóságát szolgálja, ha egységes színjelöléssel látjuk el őket. A színek szabadon választhatók, kivéve a pirosat, amely a kulcsszéf belső kulcsának megkülönböztetésére szolgál.

Javasolt, egységes színjelölés

  • Piros - kulcsszéf belső kulcs
  • Narancs - bejárati kulcs
  • Zöld - biztonsági felvonó
  • Kék - elektromos kapcsoló
  • Sárga - gáz főelzáró
  • Fehér, rózsaszín - egyéb

Lap teteje Ugrás az oldal tetejére

 Vélemények a cikkről

Név:
Vélemény:
 (#1) 2016.06.24.

Kapcsolódó cikkek
Archívum
   
Hírlevél

Feliratkozás
Leiratkozás
Kezdőlap