Kulcsszéf-választék
Csepregi Csaba | 2009.08.08.
 

A már említett „páncélszekrényt" több méretben és kialakításban is gyártják. Mi most a Magyarországon elterjedt fajták - a MASTIFF® csőkulcsszéf és a VdS tűzoltósági kulcsszéf - ismertetésén keresztül mutatjuk be, hogyan épül fel a kulcsszéf, hogyan működik, és mik a kiválasztás szempontjai.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a bemutatott kulcsszéfek használatához az épületben beépített tűzjelző berendezést kell működtetni, hiszen a tűzjelző központ vezérlő jele oldja fel az elsődleges elektronikus zárat, amely engedélyezi vagy tiltja a tűzoltóságnál lévő kulcs használatát. A kulcsszéf nyitását szolgáló kulcs csak a tűzoltóságnál van. A létesítmény, a telepítő nem rendelkezik, nem rendelkezhet vele.

Végül, de nem utolsó sorban a kriminalisztikai összefüggéseket sem szabad szem elől téveszteni. A kulcsszéfek fizikai kialakítása ésszerű határok között gátolja az erőszakos nyitást, emellett pedig a kulcsszéf feltörését elektronikus riasztójelzés is gátolja, aminek a fogadásához felügyelt vagyonvédelmi eszköz alkalmazása szükséges.

[www.tuzfal.com]