Kulcskérdés
Csepregi Csaba | 2010.01.11.
Kétszer ad, aki gyorsan ad, tartja a mondás. Aki időt nyer, életet nyer, szól a másik. Ebből a felsorolásból viszonylag nehéz áttérni a gyors beavatkozás hasznos voltára, azon belül pedig a kulcsszéf szerepére - pedig muszáj lesz.

Ha baj van - márpedig a tűz elég nagy baj - minden perc számít. Minél gyorsabban jutnak be a kiérkező tűzoltók az épületbe, annál hamarabb és hatékonyabban foghatnak hozzá a munkájukhoz. Ha zárt ajtót találnak, betörik, mert a mentés, felderítés és tűzoltás nem tűr halasztást. Ám amikor bent vannak, szükségük lehet arra a kulcsra, ami az áramtalanítási lehetőséget vagy a gázhálózat főelzáró csapját rejtő helyiséget nyitja, és a biztonsági lift használatához vagy a sprinkler-központ kezeléséhez is jól jöhet egy kulcs. Hogyan oldható meg, hogy a tűzoltóság gyorsan dolgozhasson, közben pedig ne okozzon az indokoltnál több kárt, miközben életet és értéket ment?

A megoldás a tűzoltósági kulcsszéf, amely mára - néhány évtizedes késéssel ugyan - helyet kapott a tűz elleni védekezés eszköztárában. Mi is az a kulcsszéf, és hogyan működik? Képzeljünk el egy feltörhetetlen, kisméretű páncélszekrényt, amit az épület egyik bejáratánál helyeznek el, s amit csak a tűzoltóság tud kinyitni. Ők is csak akkor, ha az épületben lévő tűzjelző berendezés tüzet jelez, amiről a kulcsszéf is tudomást szerez. A széfben találhatók azok a kulcsok, amelyekre a beavatkozásnál szükség lehet.

Ennél persze összetettebb a dolog. Érdemes megismerni, hogyan épül fel és hogyan működik a kulcsszéf, továbbá hová és hogyan indokolt beépíteni. A beruházók, tervezők és kivitelezők megtudhatják, hol lehet megrendelni és beszerezni. A kialakult gyakorlat alapján a tervező, a telepítő, az üzemeltető és a tűzoltóság feladatait is röviden összefoglaljuk.

[www.tuzfal.com]